ECM Systeem

Het woord Enterprise Resource Planning of ERP brengt een gevoel van het plannen van het gebruik van enterprise-wide middelen om doelstellingen onderneming op de best mogelijke manier te bereiken. Echter, ERP betekent inmiddels iets veel minder ambitieus. Het betekent gewoon het integreren van twee of meer afzonderlijke applicaties.

De integratie wordt uitgevoerd door het gebruik van een gemeenschappelijke database en meerdere software en hardware componenten. Zo kan een ERP-systeem Productie, Financieel, Verkoop distributie, en HR-functionaliteiten in aparte modules op zich nemen.

 

De Integratie van een aantal systemen resulteert in:

  • Oprichting van een centrale database die resulteert in grotere rapportagemogelijkheden,
  • Afschaffing van externe interfaces tussen verschillende applicaties die vroeger nodig waren om informatie uit te wisselen tussen elkaar, en
  • Standaardisatie en lagere onderhoudskosten omdat één systeem de eerder meerdere systemen vervangt.

Typische modules in de moderne ERP-systemen

Productie: deze module faciliteert productie-en aanverwante activiteiten, zoals de plant engineering, productie planning, materialen eisen lijsten, workflow en proces management, kwaliteitscontrole en kostenbeheersing.

Supply chain management: Voorraadbeheer en inkoop functies, met  supply chain planning en leverancier van prestatie controle inbegrepen, zijn de belangrijkste functies vereenvoudigd door deze module.

Customer Relationship Management: Verkoop, Provisies en Customer Support worden gedekt door deze module.

Financiële modules: Deze module heeft betrekking op de traditionele boekhouding en cashflow management functies, waaronder debiteuren, crediteuren, cash flow control, en grootboek.

Andere modules omvatten Human Resources (inclusief payroll), Project Management en Data Warehouse. ERP-systemen bieden ook directe interfaces voor externe entiteiten zoals klanten en leveranciers, en intern voor werknemers.

De scheiding van modules op deze wijze heeft ervoor gezorgd dat in sommige grote organisaties  verschillende modules van verschillende ERP leveranciers worden geselecteerd. Sommige functies blijken beter te zijn bij de ene leverancier, terwijl andere modules van andere leveranciers beter zijn. Dit kan echter omvatten dat het eigen personeel interfaces moeten kunnen bouwen tussen de modules van verschillende leveranciers. Hieruit volgt dat het personeel het vereiste vaardigheidsniveau zou moeten hebben.

Het implementeren van ERP bij organisaties

Het implementeren van ERP omvat vaak significante veranderingen in werkmethoden. Nodige vaardigheden zijn wellicht niet in huis. Ofwel de ERP-leverancier of een derde partij adviseur helpt meestal bij het implementeren van ERP in een organisatie.

De ERP-implementatie moet worden afgestemd op de bedrijfsprocessen van de organisatie, die meestal opnieuw moeten worden ontworpen.

Waar het ERP- systeem niet voldoet aan bepaalde werkzaamheden praktijken in de organisatie moeten nieuwe gebruiksinterfaces en zelfs sommige processen worden gecodeerd. Het ERP-systeem moet idealiter geschikt zijn voor een dergelijke aanpassing.

De implementatie zal ook om opleidingen voor het personeel van de organisatie gaan zodat zij kunnen werken met het ERP-systeem, en de voortzetting van de ondersteuning bij het systeem te laten draaien met minimale extra kosten.

Waarom ERP?

Bij het ontbreken van ERP, kunnen de verschillende applicaties die gebruikt worden, niet in staat zijn om informatie uit te wisselen. Dergelijke informatie-uitwisseling kan zeer kritisch zijn voor een efficiënte bedrijfsvoering en het concurrentievermogen. Organisaties die ERP tot behoren hebben uitgevoerd kunnen opereren  op een schone manier, wat ertoe leidt dat zij de kosten en prijzen voor de klant kunnen verlagen, waardoor ze een voordeel hebben in de markt.

ECM Systeem

Een Enterprise Content Management of ECM systeem streeft naar een kennisbank, bestaande uit zowel gestructureerde als ongestructureerde content gegenereerd over de hele onderneming . bedrijfsmiddelen planning systemen vergemakkelijken dit doel door het combineren van toepassingen en het gebruik van een gemeenschappelijke database.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *