ERP betekenis

Wat is eigenlijk de betekenis van ERP?

Als u op internet zoekt naar “ERP” dan kan de aangeboden informatie nogal overweldigend én verwarrend zijn. De meeste aanbieders van informatie zijn tegelijkertijd softwareleveranciers die hun product proberen te verkopen. Dat zorgt vaak voor problemen omdat objectieve informatie doorspekt is met reclame. De definities van ERP lopen dan ook per website uiteen. In dit artikel proberen wij dan ook kort en objectief uit te leggen

ERP Betekenis:

ERP is een afkorting voor Enterprise Resource Planning. Dit maakt het voor u waarschijnlijk niet veel duidelijker. Het is het proces waarin een organisatie de belangrijkste delen van haar bedrijfsvoering integreert en automatiseert.

Nog niet duidelijk? Bedenk welke processen cruciaal zijn voor het functioneren van een onderneming. Denk hierbij aan order management, klantenbeheer, magazijnmanagement etc. ERP Integreert al deze processen in één overkoepelend systeem en stroomlijnt de informatie door de hele organisatie. De kern van een ERP is de centrale database. Door alle gebruikers en voor alle modules wordt vanuit dezelfde database gewerkt. Of u dus nu accountant bent of een salesagent: u werkt met dezelfde informatie. Voor meer informatie kunt u beter het artikelen over de voordelen van ERP Software lezen.

Waar komt de term ERP vandaan?

De term ERP werd voor het eerst gebruikt door Gartner. Tientallen jaren hiervoor werden echter al systemen gebruikt die als de voorlopers van ERP zouden kunnen worden benoemd. Deze oude systemen ondersteunde vooral magazijnactiviteiten en productie. Het bood ook wat rapportage mogelijkheden zodat het productieproces kon worden geoptimaliseerd.

Deze voorloper van ERP wordt Material Requirements Planning (MRP) genoemd. De functionaliteiten worden nu nog ondersteund door hedendaagse ERP systemen. Sterker nog, veel bedrijven gebruiken MRP systemen nog steeds los van ERP.

ERP systemen hebben echter veel geavanceerdere en bredere functionaliteiten. Zo wordt er steeds meer gebruikt gemaakt van Business Intelligence en big data om strategische beslissingen te nemen. Hoewel vroeger MRP systemen vooral werden gebruikt door bedrijven uit de productiesector, maken tegenwoordig een grote verscheidenheid aan bedrijven gebruik van ERP. Vooral groothandels, maar ook zakelijke dienstverleners zien steeds meer de voordelen van ERP.

De term ERP wekt de suggestie dat het alleen geschikt is voor “enterprises” (dat zijn dus grote ondernemingen). Tegenwoordig is ERP echter ook steeds meer beschikbaar voor kleinere ondernemingen. Er zijn speciale ERP voor MKB die zich richten op lage kosten en gebruiksvriendelijkheid. ERP ontwikkeld zich en wordt door steeds meer bedrijven gebruikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *