Nadelen van ERP

Naast de vele voordelen zijn er natuurlijk ook minder leuke kanten aan een ERP systeem. Hoewel het niet al te moeilijk is een lijstje met voordelen van ERP te vinden, lijkt het lastiger om een overzicht te krijgen van alle nadelen van ERP.

Dit komt voornamelijk omdat de meeste informatievoorziening wordt verzorgd door ERP leveranciers zelf. Zij zouden wel gek zijn om uitgebreid te gaan vertellen over alle mogelijke nadelen van ERP.

Het is daarom hoog tijd voor een objectief lijstje met nadelen. In dit artikel beschrijven wij de belangrijkste problemen en nadelen die u zou kunnen tegenkomen als u nadenkt over ERP.

 

De Implementatie van ERP kan erg misgaan

Het grootste ongemak wordt ervaren als de implementatie van een ERP systeem niet helemaal goed gaan. De integratie van ERP kan erg complex zijn en daarom kunnen er ook fouten worden gemaakt. Het probleem is vaak dat er nogal wat programmeerwerk nodig is om te zorgen dat het systeem goed gebruikt kan worden.

Ieder bedrijf is uniek in haar bedrijfsprocessen. Een ERP moet deze juist ondersteunen en dat zorgt er voor dat deze systemen er bijna nooit “out of the box” worden gebruikt. Vooral als een systeem onvoldoende getest is kan het voorkomen dat een ERP systeem niet goed werkt.

In het voorbeeld hierboven zag u al dat afdeling sales én procurement werken vanuit hetzelfde systeem. Als dit om wat voor reden niet beschikbaar is, ligt uw hele organisatie plat. De schade aan een bedrijf kan flink oplopen. Er zijn beroemde voorbeelden van mislukte ERP implementaties zoals die van Chocoladefabrikant Hersheys en Computerproducent HP.

 

ERP vereist een serieuze investering

Maar zelfs als de implementatie goed verloopt is het niet alleen maar feest. ERP systemen vereisen een serieuze investering. Als het goed is verdienen bedrijven deze investeringen tamelijk snel terug. Een goede analyse over de verwachte ROI vooraf is echter belangrijk. De investering hoeft overigens niet alleen maar in geld te zijn. Denk ook aan de investering van tijd en energie in training, onderhoud, IT support en meer. Toch zijn de kosten van ERP in geld uitgedrukt waarom de meeste bedrijven afzien van een implementatie.

 

ERP Implementatie duurt lang

Een ERP implementatie kan lang duren. Het hangt natuurlijk af van de complexiteit van de integratie (moeten bestaande systemen gekoppeld? Zijn er ingewikkelde bedrijfsprocessen?) maar u moet rekenen dat het tot een jaar kan duren voordat alles soepel verloopt. Het is natuurlijk een van de nadelen van ERP dat er organisatorisch veel gevraagd wordt.

 

Implementatie kan leiden tot veel interne weerstand

Een van de voordelen van ERP is juist dat de manier van werken wordt geïntegreerd en geautomatiseerd. Hoewel dit er voor moet zorgen dat de werkwijze van uw personeel simpeler en sneller wordt, kan er nog steeds veel weerstand zijn tegen verandering. Er is een mooie quote die goed past bij dit probleem:

Veel mensen willen verandering, niemand wil veranderen.

ERP stelt u in staat om tot op zekere hoogte een nieuwe werkwijze “op te leggen” aan uw werknemers. Wanneer iemand een nieuwe manier van werken aan leert dan is deze per definitie minder productief dan eerst. De vruchten werpen zich pas af wanneer iedereen aan het systeem gewend is. Deze lange termijn visie ontbreekt vaak bij werknemers.  Hou dus rekening met een tijdelijke daling in productiviteit en verzorg voldoende en goede training. Op die manier maakt u de leercurve steiler.

 

Afhankelijkheid van een ERP systeem

Wanneer een ERP systeem is geïmplementeerd draaien de meest belangrijke bedrijfsprocessen op één systeem met één database. Wanneer u er na een jaar achter komt dat u toch niet tevreden bent over het gekozen systeem dan kan dit een probleem zijn. Het overstappen naar een nieuw systeem is namelijk niet zo eenvoudig. U moet immers weer veel investering om alles technisch te regelen en dan heeft u nog steeds geen garantie dat de problemen met een nieuw systeem wél zijn opgelost.

Het gevaar bestaat dan dat u jarenlang een ERP systeem blijft gebruiken dat eigenlijk niet zo goed werkt. Dit heet “vendor lock-in” en dat kan heel vervelend zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *