TMS Systeem

Transportmanagement is een belangrijk onderdeel binnen veel organisaties. Zowel zakelijke als particuliere klanten verwachten dat producten snel en goedkoop worden geleverd.

Het totaal aantal verzonden producten is de laatste jaren dan ook explosief gegroeid. Om deze toename in goede banen te kunnen leiden, de levertijd zo kort mogelijk én de transportkosten zo laag mogelijk te houden, is een TMS module binnen een ERP systeem onmisbaar.

In dit artikelen leggen wij kort uit wat een TMS Systeem, ofwel het transport-managementsysteem, in houdt en hoe uw organisatie hiervan profiteert.

Wat is een TMS systeem?

Een TMS of transportmanagementsysteem is het deel van het supply chain management dat zich bezig houdt met transport. TMS maakt meestal deel uit van een ERP-systeem (Enterprise Resource Planning). Een TMS-systeem “zit” doorgaans tussen een ERP-  en een Warehouse Management System (dat de processen binnen uw magazijn beheert) in. Een TMS houdt zich bezig met aangekochte en verzonden goederen. Voordat de verzending plaats vindt worden deze in- en uitgaande orders eerst beoordeeld door de TMS-module.

Nadat de module de orders en hun bestemming heeft geanalyseerd, stelt het verschillende routes voor die kunnen worden genomen om het transport plaats te laten vinden. Uit deze voorstellen kiest u naar uw eigen inzicht de ideale route. Zodra de route duidelijk is kunt u gaan kijken naar transportaanbieders. Het vergelijken en analyseren van deze zogenaamde ‘transportation service providers’ of TSPs kan ook worden gedaan met een TMS Systeem. De aanbieders worden onderzocht zodat bijvoorbeeld de meest betaalbare aanbieder kan worden gekozen. Als een keuze is gemaakt kan de module een elektronische aanbesteding voor de verzending maken. Met een track&trace functionaliteit volgt het TMS de verzending van het begin tot het eind.

Functies

TMS-systemen worden gebruikt voor het beheer van vier grote transportmanagementprocessen. Dit zijn:

Planning & besluitvorming:

Een TMS-software zal de beste transportschema’s identificeren aan de hand van gegeven parameters, die volgens het gebruikersbeleid meer of minder belangrijk zijn. Voorbeelden van parameters zijn transportkosten, minder tussenstops en kortere levertijd.

Transportimplementatie

TMS wordt niet alleen gebruikt voor planning, maar ondersteunt ook het daadwerkelijke transport. Zo ondersteunt het gebruikt van Electronic Data Interchange (electronische uitwisseling van gegevens met klanten en leveranciers).

Transportopvolging

Een TMS-software houdt iedere administratieve of fysieke operatie bij die gerelateerd is aan transport. Denk hierbij aan het stap-voor-stap traceren van het transport, het aanpassen van functies, procedures bij douanes (inklaring), reserverings- en facturatiedocumenten en overdracht van transportnotificaties over o.a. ongelukken, vertragingen en onvoorziene tussenstops.

Meting

Om te kunnen beoordelen of uw transport management goed loopt, moet u nadenken over Key Performance Indicators. U kunt een sterke focus hebben op korte levertijden, betrouwbare leveringen, lage transportkosten, weinig schade tijdens het transport en vele andere zaken. De meeste bedrijven hebben een gewogen combinatie van deze factoren om te bepalen of het transport nu wél of juiste níét goed gaat. Een TMS systeem meet de daadwerkelijke prestaties met de KPI’s. Zo kan het management met overzichtelijke rapportages nadenken over de prestaties van het transport.

Functionaliteiten van TMS

Wij weten nu waar TMS voor gebruikt wordt. Toch hebben wij nog even kort een aantal belangrijke functionaliteiten van TMS op een rijtje gezet.

  • Het voorbereiden en optimalisering van transportroutes over de hele wereld
  • Inkomende en uitgaande transportmodus en de selectie van een transportaanbieder
  • Motorvervoermanagement, lucht-, zee- en spoorwegvervoer
  • Real-time tracking van een verzending
  • Controle van servicekwaliteit door de KPI
  • Voertuigbelasting (is de lading niet te zwaar voor de transportmodus)
  • Route-optimalisatie (ook in combinatie met voertuigbelasting)
  • Transport- en schemasimulatie
  • Orders opdelen in “batches” voor verzending
  • Kostencontrole en KPI-rapportage

Al deze logistieke functies moeten onderzocht worden met betrekking tot de werking van iedere parameter.

Voordelen van TMS

Er zijn allerlei voordelen waar distributiebedrijven, producenten en vrachtvervoerders van kunnen profiteren bij het gebruik van TMS-software. Dat gaat veel verder dan alleen de kosten van het vervoer. Als je de vracht- en transportafdeling ziet als meer dan alleen de kosten, dan denk je in de juiste richting om je bedrijf als een geheel verder te helpen.

Een Transportmanagementsysteem- of TMS-software helpt bedrijven om zendingen zo effectief, betrouwbaar en efficiënt mogelijk van het vertrekpunt naar de bestemming te brengen. Het omvat oplossingen die geschikt zijn voor vrachttransport in alle transportmodus (vliegtuig, sheepvaart, vrachtwagen). De processen van TMS kunnen vracht verwerken die in- of uitwaarts verplaatst wordt, internationaal of binnen het eigen land, met het gebruik van transportmiddelen die het eigendom zijn van het bedrijf of van een externe serviceleverancier. TMS kan vrachten van alle groottes behandelen, van pakketjes tot bulkgoederen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *