Wat is ERP?

Wat is ERP?

Ondanks het feit dat al decennia lang veel bedrijven gebruik maken van ERP stellen nog veel mensen zichzelf de vraag: wat is ERP? ERP is een afkorting voor Enterprise Resource Planning. Het is een IT systeem dat de belangrijkste bedrijfsprocessen met elkaar integreert en automatiseert. Het is dus niet echt één programma, maar meer een overkoepelend systeem waar verschillende modules aan gekoppeld zijn. Deze modules automatiseren allen een specifiek deel van de organisatie. Denk daarbij aan modules als:

  • CRM: Een afkorting voor Customer Relationship Management (klantenbeheer). Hier wordt alle klantengegevens opgeslagen en beheerd. Functionaliteiten die hieronder kunnen vallen zijn Sales, bijhouden van commissies, klantenservice en gesegmenteerde marketing.
  • HRM: Een afkorting van Human Resource Management. Dit automatiseert alle zaken die met uw personeelsbeleid te maken hebben. Denk hierbij aan aannamebeleid, talentontwikkeling, salarisadministratie, personeelsplanning, pensioenregelingen, evaluatierapporten en employee performance management.
  • Productie: Als een bedrijf zelf producten produceert kan de implementatie van een ERP al helemaal complex worden. In aanvulling op bovenstaande moet een productiebedrijf ook nadenken over product data management, werkorders, stuklijsten (BoM lijsten), capaciteitsplanning etc.

Om eerlijk te zijn kan deze lijst lang doorgaan. Hierboven staan drie voorbeelden van modules die bij veel bedrijven voorkomen. Er zijn echter honderden, zo niet duizenden modules en functionaliteiten. Dat kan variëren van een algemeen gebruikt CRM onderdeel tot een zeer specifiek ontwerpprogramma dat alleen door bedrijven wordt gebruikt die raamkozijnen op maat maken.

Wat is het voordelen van ERP?

Het is mogelijk om, in plaats van een ERP, al dit soort modules apart te gebruiken. Het voordeel van een ERP systeem is echter dat de modules met elkaar worden verbonden. De gegevens komen allemaal in één database waarna het voor de bevoegden direct en real-time inzichtelijk is.

Nu alle gegevens niet langer zijn gefragmenteerd kunnen door het ERP:

  • Verbeterde analyses mogelijk gemaakt. Informatie uit verschillende bedrijfsprocessen worden makkelijker met elkaar worden verbonden. Dit is handig voor analyses. Het is direct inzichtelijk waar eventuele knelpunten in het bedrijf zich voordoen.
  • De bedrijfsprocessen beter op elkaar aansluiten. Stel er is een aanpassing in het ontwerp van een product. Deze product gerelateerde informatie komt via het PDM in het ERP. Nu kan de verkoopafdeling daar direct bij om specifieke informatie op te zoeken. Dit kan erg van pas komen als klanten een vraag hebben over bijvoorbeeld de samenstelling van de producten.
  • De productiviteit worden verhoogd. Omdat de gebruikte systemen nu niet meer los van elkaar opereren, is het ook niet nodig om data van het ene systeem naar het andere systeem te kopiëren. Dubbele data invoer hoeft niet meer omdat er wordt gewerkt uit één database. Een bijkomend voordeel is dat iedereen in de organisatie met dezelfde gegevens werkt. Zo is het niet meer mogelijk dat een verkoper de fout maakt om producten te beloven die op dat moment niet meer leverbaar zijn. Het is dan mogelijk om via het ERP systeem direct in te zien hoeveel van welke producten er in het magazijn zijn opgeslagen.

Waarom heeft dan niet iedereen een ERP systeem?

Ten eerste; het gebruik van ERP is wellicht populairder dan u denkt. Vooral in specifieke sectoren als de productiesector zijn er veel bedrijven die een vorm hebben van ERP. Als bedrijven toch besluiten af te zien van een ERP systeem dan komt dit meestal doordat de benodigde investering in zowel tijd als geld aanzienlijk kan zijn. Het is natuurlijk niet zo verwonderlijk dat een ERP implementatie wat inspanning vraagt. Zo een systeem moet uw bedrijfsprocessen op de juiste manier ondersteunen. Omdat ieder bedrijf natuurlijk uniek is worden de meeste ERP systemen voor een deel op maat gemaakt. Dit vereist behoorlijk wat programmeerwerk en programmeurs zijn natuurlijk duur. Lees er meer over als u wilt weten hoeveel een ERP systeem moet kosten.

Ondanks de grote investering en de risico’s op een mislukte implementatie kunnen de gebruikers vaak niet meer zonder het ERP systeem als deze succesvol is geïmplementeerd.

Voor wie is een ERP geschikt?

Eigenlijk is ERP voor alle bedrijven geschikt die hun bedrijfsprocessen willen optimaliseren door middel van automatisering. Veel mensen denken dat ERP alleen voor grote bedrijven is. Dat is een vergissing.

Hoewel de keuze voor een ERP altijd een impact heeft op de organisatie, zijn er systemen in allerlei soorten en maten. Het zal nooit goedkoop worden, maar er zijn betaalbare oplossingen die zich hebben gespecialiseerd in het MKB en zelf in het kleinbedrijf. De functionaliteiten zijn dan minder uitgebreid, maar daar merkt u zelf vaak helemaal niets van. U kunt zich waarschijnlijk voorstellen dat er veel modules bestaan die belangrijk zijn voor een groothandel maar geen waarde creëren voor een kleine webshop. Denk daarbij aan analysemogelijkheid over de looproutes in een magazijn. Door minder uitgebreide functionaliteiten aan te bieden, kunnen dit soort oplossingen goedkoper en gebruiksvriendelijker worden gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *